Oncologiefysiotherapie – Fysio-Ther-Borg – Terborg

Fysio-Ther-Borg

 • Fysiotherapie
 • Oncologiefysiotherapie
 • Oedeemfysiotherapie
 • Bekkenbodemtherapie
 • Zorg op afstand (eConsult)

 • Oncologiefysiotherapie

  Wat is Oncologie Fysiotherapie?

  Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling (operatie, bestraling, chemotherapie, immunotherapie, hormoontherapie).

  Hierbij kan men onder andere denken aan:

  • Verminderde conditie
  • Verminderde spierkracht
  • Vermoeidheid
  • Stramme spieren
  • Stijfheid in gewrichten
  • Littekenweefsel
  • Veranderingen huid
  • Zwelling, zwaar, vol gevoel in een van de lichaamsdelen (lymfoedeem)
  • Prikkelingen, tintelingen, doofheid, pijn in handen en/of voeten (neuropathie)
  • Evenwichtsproblemen
  • Spanningsklachten

  De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met het behandelen en begeleiden van mensen die kanker hebben (gehad).

  Zij heeft specifieke kennis over kanker en de medische behandelingen die hiervoor nodig zijn. Ook is de oncologiefysiotherapeut op de hoogte van de gevolgen van deze behandelingen op zowel korte als lange termijn. De oncologiefysiotherapeut is opgeleid om volgens de laatste wetenschappelijke inzichten een behandeling op maat aan te bieden waarbij rekening wordt gehouden met de hulpvraag en leefomstandigheden van de patient.

  Een fysiotherapeut mag zich officieel registeren als oncologiefysiotherapeut als deze de Masteropleiding Oncologie Fysiotherapie heeft gevolgd (3-4 jaar).

  Hoe kom je in aanmerking voor oncologische fysiotherapie?

  Als je klachten hebt ten gevolge van kanker, kun je door ons alleen behandeld worden op verwijzing van een huisarts of specialist. Maar natuurlijk mag je ook eerst contact met ons opnemen voor informatie.

  Hoe behandelen wij?

  De oncologiefysiotherapeut begeleidt mensen in elke fase van de ziekte. De curatieve fase, de palliatieve fase en de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke benadering door de oncologiefysiotherapeut.

  De curatieve fase:
  In de curatieve fase is de medische behandeling gericht op genezing. Hierbij helpt de fysiotherapeut de patient zo fit mogelijk en actief te blijven. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat actief blijven erg belangrijk is voor de korte- én lange termijn. De fysiotherapeutische behandelingen kunnen zowel tijdens als na de medische behandelingen voor kanker plaatsvinden.

  De Palliatieve fase:
  Op het moment dat blijkt dat genezing niet meer mogelijk is, begint de  palliatieve fase. Deze fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren. De oncologie fysiotherapeut kan je begeleiden om zolang mogelijk een actief leven te leiden. Kwaliteit van leven staat hierbij centraal.

  Terminale fase:
  In terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van het leven en van zijn naasten. Het comfort van de patiënt staat centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding of de handigste manier om uit bed te komen. Pijn en angst kunnen worden verminderd door bijvoorbeeld ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen.

  Samenwerking

  Soms heb je naast fysiotherapie ook andere zorg nodig.

  Fysio-Ther-borg is daarom aangesloten bij het Oncologienetwerk Doetinchem en omstreken welke een onderdeel is van het grotere Oncologienetwerk Achterhoek:

  https://oncologienetwerkenachterhoek.nl/samenwerkingspartnes/doetinchem/

  Onze oncologiefysiotherapeut heeft met diverse zorgverleners uit dit netwerk regelmatig contact.  Oncologienetwerk Achterhoek bestaat uit diverse zorgverleners uit de 1e lijn zoals oncologieverpleegkundigen, diëtisten, ergotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en psychologen én heeft een nauwe samenwerking met de ziekenhuizen uit de regio zoals het Slingelandziekenhuis  en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (2e lijn).

  Door het grote aanbod van zorgverleners in dit netwerk heeft onze oncologiefysiotherapeut de mogelijkheid om samen met jouw te kijken naar welke zorgverlener het beste bij je past.

  Bij Fysio-Ther-Borg is Inge Jansen gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie. Zij heeft haar Master opleiding oncologie fysiotherapie in 2018 afgerond en is tevens docent Master Oncologic Physical Therapy bij Avans+.